Održana osma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

U subotu, 08. veljače 2020. godine, u Demokratskom rasadniku Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa, održana je osma informativno - edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica" s temom "E-trgovina i financijske usluge".

Predavanje o e-trgovini i financijskim uslugama održali su gospođa Ana Smoljak, predsjednica udruge „POTROŠAČICA“ – društva za zaštitu potrošačica Hrvatske te voditeljica projekta Monika Milčić, i izvoditelj na projektu Dean Radišić, te su potrošačima kasnije pomogli u rješavanju njihovih konkretnih problema. Svi su polaznici radionice dobili i informativni letak s najvažnijim informacijama. 

 

Gospodin Dean Radišić potrošačima je iznio pravila kojih bi se trebali držati prilikom kupnje putem interneta. Naglasio je kako je važno da uvijek pročitaju uvjete prodaje, dostave i povrata, paze na skrivene pretplate i odaberu siguran način plaćanja. Objasnio je kako cijena ponude prikazana na početku mora biti konačna cijena u koju su uključeni PDV i ostala javna davanja te mogući administrativni troškovi, kako troškovi i mogućnosti dostave moraju biti jasno objašnjeni a njihova cijena jasno navedena te da će potrošači ukoliko kupuju izvan EU možda morati platiti PDV svoje zemlje, carinsku pristojbu i troškove prijevoza. Istaknuo je da su pošiljke zanemarive vrijednosti do 22 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti, kao i nekomercijalne pošiljke do 45 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi oslobođene plaćanja carina i PDV-a. Pošiljke zanemarive vrijednosti do 150 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti (osim alkoholnih proizvoda, parfema i toaletnih voda, duhana i duhanskih proizvoda) uvoze se oslobođene od uvoznih carina ali ako im je vrijednost veća od 22 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti obračunava se PDV. Sve informacije vezane uz carinski postupak u poštanskom prometu dostupne na stranicama Carinske uprave Ministarstva financija.

Voditeljica projekta Monika Milčić upozorila je sudionike radionice da ne šalju osobne podatke i podatke o svojim financijama i nikad ne otvaraju sumnjive poveznice ni nepoznate privitke koje dobiju elektroničkom poštom. Pozvala je na oprez prilikom podizanja "brzih" kredita, te navela da je popis imatelja odobrenja Ministarstva financija za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja javno  dostupan na mrežnoj stranici Ministarstva financija. Istaknula je da u slučaju kupovine putem interneta na području EU, potrošač ima pravo vratiti kupljeni proizvod u roku od 14 dana i dobiti povrat novca, a pritom potrošač ne mora objašnjavati trgovcu zašto se predomislio.

Gospođa Ana Smoljak objasnila je razliku između debitne i kreditne kartice, te zašto je minus po tekućem računu jedan od najskupljih načina zaduživanja. Naglasila je da prije ugovaranja financijskih usluga potrošači potraže dodatne informacije o uvjetima i načinu korištenja te pravima i obvezama koje iz ugovora proizlaze te da pri ugovaranju usluga u paketu obrate pozornost na pakete koji sadrže usluge koje su im doista potrebne. Objasnila je razliku između nenamjenskog i namjenskog kredita, osobito stambenog i različite vrste štednji koje potrošačima stoje na raspolaganju. Posebni je naglasak stavila na štednju u mirovinskim fondovima ili tzv. treći stup, koji je jedini oblik štednje s dvije vrste državnih poticaja (državna poticajna sredstva i porezna olakšica poslodavcima). Zarada koju mirovinsko društvo ostvaruje upravljajući sredstvima fonda je uvećava vrijednost imovine članova fonda a na dobrovoljnu mirovinsku štednju ne plaća se porez, nema ograničenja članstva, a trajanje članstva nije vremenski ograničeno. Član bira visinu, trajanje i dinamiku uplata u fond, a uplate nisu obvezne već ovise o trenutnim mogućnostima uplatitelja. Prestankom uplaćivanja ili neredovitim uplatama članstvo u fondu se ne prekida, već postojeća sredstva na računu i dalje ostvaruju prinose. Sva uplaćena sredstva osobno su vlasništvo člana, bez obzira na to tko je uplatitelj, a sredstva su u cijelosti nasljedna. 

Zahvaljujemo svima koji su došli na radionicu, a osobito gradu Dugoj Resi i gospodinu Igoru Črnugelju što su nam ustupili prostor Demokratskog rasadnika za održavanje osme informativno-edukativne radionice, te vas sve pozivamo na posljednju radionicu u subotu 14. ožujka 2020. godine s temom „Zakonodavni okvir i prava potrošača u EU“ koju će izvoditi voditeljica projekta Monika Milčić, i izvoditelj na projektu Dean Radišić.

Nositelj projekta „Potrošačka školica“ je „MREŽNICA“ – udruga za zaštitu potrošača grada Duge Rese, a „POTROŠAČICA“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske je partner na projektu „Potrošačka školica“ kojeg financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od 47.704,55 kuna kroz Javni natječaj za dodjelu financijske podrške projektnima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini.

Back to Top