Utjerivači dugova i pravna država

Lutajući bespućima interneta u potrazi za informacijama i rješenjima kako potrošači mogu zaštiti svoja potrošačka prava naišao sam jedno vrlo jasno i prigodno tumačenje vezano za ponašanje sa utjerivačima dugova.  (EOS Matrix, Svea Ekonomi, B2 Kapital itd.).

Svima koji su tražili savjet i informaciju sam odgovorio najbolje kako sam znao, a sada ću prenijeti tumačenje na koje sam naišao u originalu, jer je zaista vrlo jasno (hvala autoru).

Prije svega moram kazati da neću ulaziti u pitanje da li su iznad navedene Agencije zakonito stekle pravo na vaše osobne podatke.
Zakonito u ovom slučaju znači u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016 godine (Uredba EU 2016/679) te Zakonom o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018).
Taj problem (za) sada neću dirati kako bih se što kvalitetnije posvetio današnjoj temi.

Krenut ću citirajući članak 6 ovršnog zakona:

Zaštita dostojanstva ovršenika, odnosno protivnika osiguranja
Članak 6.

“Pri provedbi ovrhe i osiguranja pazit će se na dostojanstvo ovršenika, odnosno protivnika osiguranja te na to da ovrha, odnosno osiguranje za njega budu što manje nepovoljni”.

Vama prepuštam da procijenite da li se taj članak primjenjuje ili je samo mrtvo slovo na papiru.

Pitanje: dužan sam, da li me mogu zvati svaki dan po više puta na dan i pitati me kada ću platiti?
Odgovor: NE!
Da bi shvatili jedan jednostavan princip morate shvatiti ovo. Svatko je slobodan ponašati se kako on to želi, ali njegovo ponašanje ima određene posljedice.

Npr. ako niste zaposleni nećete imati prihode.
Ponašanje: ništa ne raditi
Posljedica: nema prihoda

Mislim da je princip dosta jednostavan: određeno ponašanje ima određene posljedice.

Tako je i s dugovanjima...Ako ne platite npr. račun može vam se oduzeti jedan dio primanja (ili nekretninu/pokretninu).
Hajdemo sada ovako: dužni ste mi 2.000 kn, da li mogu doći u Vašu kuću s pištoljem i uzeti vam televiziju?
NE, jer postoji zakonski put naplate potraživanja te ću ja za moje ponašanje biti kažnjen sukladno kaznenom zakonu.
Mislim da je ovo bilo jednostavno. Idemo sada ovako:

Agencija otkupi od teleoperatera vaš dug koji iznosi 3.000 kn .
Da li vas Agencija može zvati svaki dan, slati poruke te inzistirati da vi platite?

NEako vi odbijete jer takvo ponašanje nije sukladno zakonu te za to mora biti posljedica.
Ponašanje: pozivi i poruke svaki dan
Posljedica: članak 140 kaznenog zakona


Nametljivo ponašanje

Članak 140.


Tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom nastoji uspostaviti ili
uspostavlja neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Idemo sada malo analizirati koje su komponente kaznenog djela nametljivog ponašanja iz članka 140 kaznenog zakona.

1. Ustrajno ili kroz dulje vrijeme nastoji s osobom uspostaviti neželjeni kontakt
Ako vas netko nazove i kaže Vam mi smo otkupili vaša dugovanja kako želite otplatiti vaše dugovanje? Vi jasno odgovorite da ne želite da vas više ta osoba zove ili kontaktira.
To znači da je svaki sljedeći poziv te osobe uspostavljanje neželjenog kontakta s vama.
Ako se nakon toga pozivi (ili poruke) nastave ustrajno ili kroz dulje vrijeme (npr. svaki dan ili par puta tjedno i tako mjesecima) imamo prvi element kaznenog djela.

2.  Tjeskoba
Kada je u pitanju riječ tjeskoba, značenje se povezuje s unutarnjim nemirompretjeranom zabrinutostinapetosti i sličnim simptomima koji se javljaju u tjeskobnom stanju.

Ako se kod vas pojave neki simptomi kao posljedica prvog elementa (odnosno neželjenih dugotrajnih poruka i poziva) onda imamo i drugi element kaznenog djela te vi imate pravo obratiti se policiji kako bi zaštitili sebe, svoju obitelj ali i svoje dostojanstvo.

Većina razmišlja ovako: dužan sam pa me zato mogu zvati i slati poruke svaki dan...

Ako tako razmišljate sjetite se primjera od maloprije: ako ste mi dužni 2.000 kn da li mogu doći u vašu kuću s pištoljem uzeti vam televiziju? NE!

Isti princip je i ovdje. Biti dužan ne znači da nemate pravo na primjenu zakona te na vaše dostojanstvo.
Ako vi odbijete platiti bit će posljedica što ne znači da vas netko može zvati i slati poruke po cijele dane kršeći vaša prava.

Ponašanje: ne plaćanje duga
Posljedica: naplata potraživanja sukladno zakonu

Biti dužan ≠ biti bez dostojanstva


Nemojte misliti da vas ja  potičem da ne platite (ili platite) svoje dugovanje već samo ukazujem da iako ste možda dužni imate pravo na primjenu zakona u vašu korist. Posljedica toga je da druga strana ne može raditi što hoće a pogotovo ako znamo da se radi o Agencijama koje su pod najmanje sumnjivim okolnostima "otkupili" vaša "dugovanja". 

U ovom zadnjem djelu analize posvetit ću se sljedećem pitanju...

Ako Agencija može naplatiti dugovanje ovršnim postupkom odnosno putem FINE zašto me zovu i šalju poruke svaki dan?

Sada me vrlo pozorno pratite jer ovo može biti vrlo bitno za vas. Krećemo odmah s jednim primjerom.

Marko je 2013. godine potpisao s jednim teleoperaterom ugovor i ostalo je dugovanje od 2.000 kn.
Agencija 2020. godine otkupljuje dugovanje od 2.000 po standardnoj cijeni od 3% (60 kn) te vas zove: dobar dan otkupili smo vaše dugovanje od teleoperatera možete li svaki mjesec platiti 200 kn i tako dok ne otplatite sve.
Marku nije puno izdvojiti 200 kn mjesečno te pristaje i počne plaćati...

Nažalost Marko nije znao da je na njegovu tražbinu nastupila zastara te je on prekinuo zastarni rok i sada je ponovno dužan...

Ok, možda vam nije jasno pa idemo redom:
- opći zastarni rok je 5 godina sukladno članku 225 Zakona o obaveznim odnosima (u nekim slučajevima može biti veći a u nekim manji ali da bude jednostavno u našem slučaju je 5 godina)
- na tražbinu je zastupila zastara 2018. godine
- postoje članci 240 i 244 Zakona o obaveznim odnosima koje morate znati napamet!
 


 Priznanje duga
 Članak 240.


“Zastara se prekida kad dužnik prizna dug.

Dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamata, davanje osiguranja”.

 

Pozivanje dužnika
Članak 244.


“Za prekid zastare nije dovoljno da vjerovnik pozove dužnika pisano ili usmeno da obvezu ispuni”
 
Što dobijemo kada spojimo ova dva članka... 240+244 ZOO-a = novo staro dugovanje za vas.
 
Pravila o prekidu zastare vjerovnikovom radnjom pokazuju da zastaru može prekinuti samo tužbeni zahtjev ili druga vjerovnikova radnja poduzeta pred sudom ili nadležnim tijelom radi utvrđivanja, osiguranja ili ostvarenja tražbina (čl. 241. ZOO-a). Vjerovnikov pisani ili usmeni poziv na ispunjenje neće dovesti do prekida zastare (čl. 244. ZOO-a). Drugim riječima, zastara prisiljava vjerovnika da pravodobno postupi protiv dužnika pred nadležnim tijelom. Poduzimanje radnje pred nadležnim tijelom za vjerovnika je, međutim, uvijek povezano s poteškoćama. Čak i kada vjerovnik nedvojbeno ima materijalnopravni zahtjev, uvijek postoji rizik da u parnici tužbeni zahtjev neće biti usvojen pa s toga čl. 240. ZOO-a znatno olakšava vjerovniku jer okolnost plaćanja dijela duga ili kamate dovodi do prekida zastare za čitav dug.

Da prevedemo na normalan, svima razumljiv jezik...

Agencija otkupi dugovanje za koje zna da je nastupila zastara te znaju da ne mogu prekinuti zastaru putem usmenog ili pismenog pozivanja - pozivi ili poruke ne prekidaju zastaru (čl. 244 ZOO). Isto tako znaju da ne mogu naplatiti potraživanje putem suda ili  FINE jer znaju da ćete uložiti prigovor zastare.
Što im preostaje? Da vas svakodnevno zovu (šalju poruke) i time navuku da priznate dugovanje te prekinete zastaru koja je već nastupila u vašu korist. Kako i sam članak kaže (čl. 244 ZOO-a) to priznaje može biti i davanje otplate (plaćanje jednog djela dugovanja odnosno jedne rate).

Operateri navedenih Agencija sve ovo dobro znaju ali se predstavljaju kao da vam žele pomoći...Zapitajte se samo kako vam netko želi pomoći ako se njegov posao temelji na naplati, odnosno da uzme vama...

Npr. zamislite da zovu gospođu od 70-75 godina vezano uz dugovanje staro 7-8 godina na koje je odavno nastupila zastara i netko joj kaže možemo se dogovoriti, tu smo da pomognemo samo trebate platiti...mislite da ona poznaje članke 240 i 244 ZOO-a?

Nadam se da sam uspio biti dovoljno jasan...kada vas nazovu sljedeći put iz neke Agencije sjetite se ovog članka i uvjeren sam 100% da ćete znati donijeti dobru, ispravnu odluku za vas.

Back to Top