Svjetski dan prava potrošača

Svjetski dan prava potrošača svake se godine obilježava 15. ožujka.

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day) prvi je puta obilježen 15. ožujka 1983., a svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. Svjetski dan prava potrošača svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prava potrošača je „The Sustainable Consumer” (Održivi potrošač). Tema razmatra potrebu za održivom potrošnjom na globalnoj razini te naglašava važnu ulogu zaštite prava potrošača u tom kontekstu.

Kad bi svi živjeli životom prosječne osobe u zapadnoj Europi, bila bi nam potrebna tri planeta da nas podrže. U međuvremenu, oko milijardu ljudi živi u ekstremnom siromaštvu, bez mogućnosti pristupa minimumu potrebnom za dostojnu kvalitetu života. Da bismo zaštitili planet i osigurali poštene socijalne uvjete za sadašnje i buduće generacije, moramo razmišljati o načinu na koji proizvodimo i konzumiramo robu i usluge. Cilj održive potrošnje je povećati učinkovitost resursa i poštenu trgovinu, istovremeno pomažući ublažavanju siromaštva i omogućujući svima da uživaju u dobroj kvaliteti života uz pristup hrani, vodi, energiji i lijekovima. Potražnja za održivim proizvodima raste, posebno među mlađim potrošačima. Globalna studija pokazala je da 81% ispitanika snažno osjeća da bi kompanije trebale pomoći poboljšanju okoliša. S druge strane, neke studije pokazuju da su stvarne kupovine održivih proizvoda u rasponu od 20-30%. Općenito, održivost potrošačima nije lak izbor i zahtijeva napor s njihove strane kako bi istražili ili identificirali pravi proizvod, promijenili ponašanje, a ujedno zahtijeva plaćanje viših cijena proizvoda. Moramo učiniti održivu potrošnju jednostavnijom i jeftinijom opcijom za potrošače.

Back to Top