5 znakova koji pokazuju da su vam računalo ili mobitel hakirani

Vaš uređaj može biti zaražen nekim virusom, a da toga niste uopće svjesni. No, postoje neki znakovi koji sugeriraju da su vam računalo ili mobitel hakirani.

Uređaj sporo radi i pregrijava se

Ako je vaš uređaj hakiran, programi na uređaju se mogu jako sporo pokretati te se uređaj može početi pregrijavati. Ako se uređaj pregrije, unutarnje komponente se mogu rastopiti ili se oštetiti. Pretjerano zagrijavanje može izazvati štetu i na mehaničkim dijelovima, primjerice na ventilatoru.

Task manager (upravitelj zadataka) može vam otkriti na računalu koji su sve programi pokrenuti. Otvorite upravitelj zadataka i provjerite stupce procesora i memorije za svaki proces. Ako pronađete program koji koristi 100% CPU-a lili blizu toga, otvorite ga i provjerite o čemu je riječ. Ako koristite Mac uređaj, slično možete provjeriti putem opcije Activity Monitor.

Ako primijetite da vaš mobitel jako sporo radi ili se pregrijava, možete ga resetirati no ne zaboravite pohraniti sve bitne podatke kako ne biste ostali bez njih prilikom resetiranja uređaja. No, treba napomenuti da se mobitel može pregrijavati ili sporo raditi i ako je star i već ga duže vrijeme koristite.

Trošite više podataka nego inače

Svaki internetski pružatelj ima alate koji prate vašu mjesečnu potrošnju podataka. Putem opcije Data Usage Meter ili Data Monitor provjerite svoju potrošnju podataka kako biste provjerili ima li nekog neobičnog ponašanja u potrošnji.

Web stranice se jako sporo učitavaju

Ako vam se web stranice se jako sporo učitavaju ili vam se video zapisi ne žele učitati ispravno te se često smrznu, to može ukazivati na poteškoće s internetskom vezom. No, ako vam se ovo jako često događa, u pozadini mogu biti i neki drugi problemi. Naime, to može ukazivati na to da vam je uređaj zaražen virusom.

Kada se to dogodi, hakeri preusmjeravaju vaš internetski promet na nesigurne poslužitelje, što može dodatno ugroziti vašu sigurnost. Ako utipkate jednu adresu, a poslužitelj vas preusmjeri na neku sasvim drugu, to je znak da je uređaj zaražen virusom. Komando savjetuje da pokušate posjetiti web stranicu svoje banke. Ako vam se pojavi neka sasvim druga stranica sumnjivog izgleda, to je znak za uzbunu.

Ruše vam se aplikacije

Ako vam se programi i aplikacije često ruše, to je znak da nešto nije u redu, osobito ako vam se ruše antivirusni program ili upravitelj zadataka.

Neobjašnjiva aktivnost na internetu

Hakeri se žele dokopati vaših korisničkih podataka i lozinki. Te informacije omogućavaju im da, uz nekoliko trikova, pristupe vašim bankovnim podacima, profilima na društvenim mrežama, e-mailu i slično. Ako primijetite neobične mailove ili objave na društvenim mrećama, moguće je da je vaš uređaj bio hakiran.

Trebali biste redovito provjeravati sve svoje profile kako biste na vrijeme primijetili neobične aktivnosti.

Karlovačka stvarnost

Back to Top